Detta inlägg kommer att handla om mediaöverskridande kommunikation, och jag har valt att fokusera på en speciell strategi som man kan se i många olika kategorier, det vill säga den berömda COPE-stragein.
Vad står då COPE för?
CO= Create Once, PE= Publish Everywhere. Man menar alltså att man kopplar isär produktion och distibutionstänket. Man använder sig av samma material på olika plattformar så att budskapet man vill nå ut med blir enhetligt (Gulbrandsen & Just, 2016:200).
Denna strategi gör det möjligt för organisationer att använda sig av information som kan användas över flera olika plattformar (Gulbrandsen & Just, 2016:200).
En annan fördel är också att det skapar tidsbesparing, eftersom den information man producerar är likadan.
När det gäller Facebook så försöker företag och organisationer att kringgå plattformens algoritmer genom att betala för att garantera att deras innehåll kommer att visas för ett stort antal användare. Facebook samlar in mer än 22 miljarder dollar i dessa annonsintäkter (John, Mochon, Emrich och Schwartz 2017:114).

Bild hämtad från Google
Man menar också att tack vare tidsbesparingen så blir kommunikation mer effektiv, och effektiv kommunikation är den som ger mest effekt. Man får möjligheten att nå ut till större målgrupper flera gånger, på olika plattformar men med samma budskap (Gulbrandsen & Just, 2016:201).
Detta är en strategi som jag ser hos många olika aktörer och organisationer. Jag tänkte ge ett exempel så man lättare förstår det i helhet.
När vi hade val i höstas så var nästan alla partier överens om vilken strategi de förde i de sociala kanalerna. Oavsett om det var på Facebook eller Instagram så var bilderna eller videos som lades upp detsamma, med samma text och samma budskap. Man ville att ens följare och medlemmar skulle matas med information om just deras parti. För tillslut blir det något man kommer ihåg, vare sig man vill eller inte. Jag pratar till exempel om Vänsterpartiet, och länkar både deras Facebook sida och Instagram nedan.
Jag anser personligen att detta är en strategi som håller. Vi människor fungerar som så att det vi hela tiden ser, även om vi inte “ser” det, planteras i vårt undermedvetna. Om vi dessutom har en trovärdighet till något kommer inte detta vara något vi stör oss på. Men om någon medvetet planterar en tanke framför oss, på olika ställen och kanaler, men med samma budskap så kommer vi tillslut att tänka den tanken. Det är jag bombsäker på.
Referenser:
Gulbrandsen, IB T. & Just, Sine N. 2016. Strategizing communication Theory and practice. Fredriksberg: Samfundslitteratur.
John, Leslie K., Mochon, Daniel., Emrich, Oliver. & Schwartz, Janet. 2017. What's the value of a like? Harvard Business Reward. Mars: 108-115. http://www.hbr.org/2017/03/whats-the-value-of-a-like. (Hämtad 2019-04-19).
Vänsterpartiet. 2019. Facebook. https://m.facebook.com/vansterpartiet (Hämtad 2019-04-22)
Vänsterpartiet. 2019. Instagram. https://www.instagram.com/vansterpartiet/ (Hämtad 2019-04-22)
Kommentera