Att klicka sig in på en influencers instagram-konto för att sedan klicka sig vidare till en produkt som denne tipsar om är nog något som vi alla har gjort någongång. Kanske var det en produkt som vi inte skulle upptäckt själv- eller en produkt som vi inte varit intresserad av tidigare, men efter en liten push från denna influencer väckte ett intresse. När blev vårt förtroende så viktigt och påverkande för marknadsrevolutionen? 

Sharma (2016) skriver i en artikel att den explosiva tillväxten på sociala medier har medfört stora ambitioner för att kunna utveckla och titulera sig som en influencer, men att detta också blir ett stort engagemang för de företag och varumärken som vill göra samarbeten. Det handlar om att hitta en influencer som vill vara lojala under en längre tidsperiod, så att förtroende och äkthet blir tydlig. Tyvärr fungerar influencers precis som omvärlden- de förändras och utvecklas ständigt. 

Ett företag måste även vara noga med att identifiera sig med påverkare vars personligheter och övertygelser matchar och är relevanta för just de varumärket. Ju bättre dessa stämmer överens desto bättre förtroende kommer denne att bygga med sina följare, och förhoppningsvis nå ut till en bredare målgrupp (Sharma, 2016).

Detta återspeglas även i De Veirman et al. (2017) artikel där man belyser vikten av påverkande genom sociala medier. Människor har byggt stora sociala nätverk av människor som följer dem och deras vardag. Många influencers har sina speciella nischer och detta har företag snappat upp och ser det som en fördel till just deras produkter. När en influencer rekommenderar en vara kommer denne med största sannolikhet tolkas som mycket trovärdig, vilket i sin tur leder till mer effektiv marknadsföring (ibid). Att sprida informationen på deras sociala nätverk till ett stort antal följare resulterar i ett större tryck på produkten och därför väljer cirka 75% av marknadsförarna influencermarknadsföring (De Veirman et al, 2017). 

Men, som alltid när något blir “över-hypeat” på sociala medier och bland människor så kommer alltid kritiker fram, både för att verkligen ta reda på om denna produkt/tjänst är så bra som det sägs, men också för att såga företaget. Inget kan ju vara bra när det är tillgjort. 

Vi har läst ofantligt många artiklar om energidrycker, om hur dåliga de är för oss. Människor åker in på sjukhus för hjärtklappning för det som finns i en energidryck är egentligen bara massa e-ämnen och tillsatser och alldeles för mycket tillgjord koffein. Det har varit stora löpsedlar på nästan varje kvällstidning om dessa farliga drycker men trots stormvädret tycks de allra flesta energidrycker stå stadigt ändå. De har till och med ökat kraftigt i försäljning de senaste åren (Dagens Nyheter, 2019). 

Det stämmer att energidrycker innehåller tillsatsämnen som bland annat taurin och glukuronalakton, som också finns i många livsmedlen men då i lägre dos. Taurin är en aminosyra som finns i kött och fisk, och det bildas även i kroppen. Men, enligt EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet innebär de mängder av taurin och glukuronolakton som finns i energidrycker inte är någon fara för människors hälsa. Men som med allt annat- så är allt farligt i en för hög mängd (Dagens Nyheter, 2019).

Egen tanke: Eftersom nästan alla företag satsar på re-marketing och det du en gång klickat på dyker senare upp på alla andra sidor du är inne på, är det viktigt att tillsammans med riktiga människor som man kanske ser upp till eller tycker om faktiskt skapar ett förtroende. Man vill känna att det är personligt och nära för då tar man det till sig mycket lättare.

Tänk om inte influencers och andra påverkare hade haft detta stora förtroende som jag tjatar om. Då hade inte en enda människa gått på ICA och köpt sin energidryck vid detta laget. Detta ger starka bevis på hur viktigt förtroende faktiskt är- och även hur stort och mäktigt det är. 

 
 
 
 
Referenser: 
 

Dagens Nyheter. 2019. Energidrycker – är de verkligen farliga?. https://www.dn.se/livsstil/halsa/energidrycker-ar-de-verkligen-farliga/?forceScript=1&variantType=large#receipt-page (Hämtad 2019-10-17)
 
De Veirman, Marijke., Cauberghe, Veroline & Hudders, Liselot. 2017. Marketing through Instagram influencers: the impact of number of followers and product divergence on brand attitude. 36, (5): 798–828. https://doi.org/10.1080/02650487.2017.1348035
 
Sharma, Sourabh. 2016. Beaty under the influnce - Why trust is at the center of the industry’s influencer marketing revolution. GCI. 1 September. http://web.b.ebscohost.com.proxybib.miun.se/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=1&sid=3a65c76d-ef17-40dc-9881-f52bcad29b65%40pdc-v-sessmgr01 (Hämtad 2019-10-22)

Kommentera

Publiceras ej