I mitt femte inlägg kommer vi att diskutera den interna och den externa kommunikationen, och hur dessa två hör ihop. En organisation eller företag bör ha en god intern kommunikation för att den externa kommunikationen skall vara så enhetlig som möjlig. Dagens samhälle ställer högre krav på företag än någonsin tidigare, och eftersom intressenter idag har mer inflytande på företagen påverkar detta i sin tur identiteten hos de företag som de relaterar till.
 
Majken Schultz och Mary Jo Hatch presenterade i sin bok Taking Brand Initiative (2008), en modell kallad VCI-modellen som står för vision, culture och image.
 
Målet med denna modell är att kunna analysera och praktiskt se en sammanhängning mellan vad organisationens toppledning vill uppnå, vad organisationernas anställda känner till och tror på, och hur de externa intressenterna (konsumenterna) uppfattar organisationen i sin helhet (Gulbrandsen & Just,2016:262).
 
De menar med andra ord att framgångsrikt varumärkesbyggande på samma gång är strategiskt (visionen), tar hänsyn till organisationskulturen och uppmärksammar och kommunicerar med de externa intressenterna om hur organisationen uppfattas (image) (Gulbrandsen & Just,2016:263).

Den första punkten, det vill säga vision är en punkt som man som konsument inte uppfattar bara vid första tanken av ett företag, det ligger djupare än så. 
 
Punkt två- culture, som står för att organisationen talar till sina medlemmar (medarbetare) på ett sätt som gör att kulturen inom organisationen manifestar och genomsyrar alla (Gulbrandsen & Just,2016:263).
 

Bild hämtad från Expressen
 
Här drar mina tankar direkt till Ikea. Den enda organisationen som verkligen andas och lever sin organisation. Vart vi än i världen vänder oss. Jag vet inte hur många gånger man fått höra frasen "Vad tänker du på när du hör ordet Ikea?" och svaret blir "Billiga möbler, blå/gul, och sekt." På Ikea är alla medarbetare likadana, oavsett om du är platschef eller områdeschef eller enkel säljare, så kan man inte särskilja dessa åt med bara blicken, det vill säga alla bär likadana arbetskläder. Ikea bygger mycket på jämnställdhet och mångfald. 
 
Tredje punkten i Hatch och Schultz modell är image, där man talar om omvärldens övergripande intryck av organisationen inklusive kundernas synpunkter (Guldbrandsen & Just,2016:263).

Eftersom vi som konsumenter har den bild av Ikea (image) som ledningen (vision) strävar efter anser jag att Ikeas strategi har lyckats. 
 
 
Referenser:
 
Gulbrandsen, IB T. & Just, Sine N. 2016. Strategizing communication Theory and practice. Fredriksberg: Samfundslitteratur.
 

Kommentera

Publiceras ej