Den marknadskommunikation som vi känner till är den vanliga hederliga som funkat i alla år, men där saker och ting kanske tar lite tid innan det framställs. Därför har fler och fler företag och organisationer tagit till sig just detta som vi kallar marknadskommunikation i realtid, där man inte behöver vänta på ett svar eller resultat, utan dem bildats samtidigt som kunden deltar i någon form av aktivitet. 

Ett tillvägagångssätt som blir alltmer vanligt är News Jacking, som används oftast i realtid, och det är otroligt kraftfullt. Här handlar det om att utforma strategier för nyhets övervakning som håller dig direkt informerad på den nivå som du själv valt (Scott, 2010.) När vi använder sökmotorer kan våra söktermer ibland vara så breda att träffarna blir otroligt många, och till och med falska. Därför vill man smala av detta tillvägagångssätt (ibid).

På samma vis funkar RTM, där man gjort marknadskommunikationen effektiv och smidig genom att använda sig av flera olika kanaler som konsumenter använder sig av för att kunna samverka i realtid. Med hjälp av RTM kan man samla in och analysera konsumentdata för att skicka i realtid meddelanden till rätt kunder. Det kan handla om vad kunden har för slags köpbeteende, köphistorik, gillar och ogillar, samt online- och sociala mediebeteenden. Företagen kan sedan identifiera mönster och relationer till konsumentbeteendet, vilket oftast resulterar i försäljning (Kallier, 2017:127).

Egen tanke: Jag har pratat om re-marketing i tidigare inlägg och jag kan prata om det igen. Den data som samlas in på vad jag klickar på, söker efter på min dator hamnar sedan på andra sidor som jag är inne på, bara för att jag inte ska glömma bort det jag tidigare sökte efter. Att ständigt bli påmind gör ju också att hjärnan bearbetar den tjänst eller produkt och tillslut kommer jag förmodligen besöka sidan igen, om bara för att åter igen kolla och klicka lite.

Något som känns väldigt passande för detta tema är Icas senaste "tillskott i familjen", första virtuella bebisinfluencer – sex månader gamla Elis. Här har man skapat en karaktär på sociala medier som skall i första mån locka småbarnsföräldrar till att följa denna nya karaktär på Instagram för tips och råd, samt lära känna Icas sortiment för småbarn. Det är ett enkelt och lättsamt sätt att interagera med människor samtidigt som man pushar för företagets egna produkter. Att man dessutom satsar på att göra en sådan här grej på en mobilapp som är en av den mest använda appen på sociala medier idag är också en väldigt lyckad strategisk insats. 

 

 Bild hämtad från Google
 
 
Detta är marknadskommunikation på ett sätt man inte är van vid. Här har man alltså skapat en 3D bebis som inte finns egentligen, för att lättare göra det personligt. Bebis Elis la upp sin första bild 7 oktober och har idag redan över fyra tusen följare. Även här kan man koppla till hälsa, då man uppmuntrar och delar med sig av värdefulla tips för att ens barn ska ha ett bra välmående. Man vill att småbarnsföräldrar ska integrera tillsammans och följa bebis Elis som ger en inblick i hur det är att vara småbarn, vad som är normalt och vad som kan komma skall. Det pratas om hållbarhet och utveckling, recept för bra mat, rekommendationer för barnförsäkring och en hel del annat som är viktigt att tänka på kring småbarn. Men eftersom det görs på ett väldigt nytänkande och annorlunda sätt blir det enklare att ta till sig och kunna relatera, samtidigt som det är en väldigt rolig typ av marknadsföring.
 
 
 
 
 
 
Referenser:
 
Instagram. 2019. Bebis Elis. (Mobilapplikation) Tillgänglig: bebiselis (2019-10-30)
 
Scott Meerman, David. 2010. News Jacking. John Wiley & Sons, Inc.
https://www.davidmeermanscott.com/hubfs/documents/Newsjacking-free-excerpt.pdf?fbclid=IwAR2DvHVIosv87VHIV2svPMPHaIDpDO-d2ARsTHFT3jPv-Ax8C6FNq1iwBsA (Hämtad 2019-10-30)
 

Kallier, Safura M. 2017. The In uence of Real-time Marketing Campaigns of Retailers on Consumer Purchase Behavior. 7 (3): 126-133. https://econjournals.com/index.php/irmm/article/view/4311/pdf

 

Kommentera

Publiceras ej