Dem syns, dem hörs och dem tar saker i egna händer. Något som vi alla människor kanske eftersträvar men som inte riktigt vågar, eftersom jantelagen är vår bästa vän.
Aktivister har alltid funnits, men tack vare vår digitala värld är möjligheterna nu oändliga. Aktivism defineras som en process genom grupper av människor som utövar press på organisationer eller andra instutioner för att ändra policy, praxis eller förhållanden som aktivisterna finner problematiska (Veil et al, 2015:104).
Det är inte alla som är bekväma med att ställa sig på gatan eller delta på stora manifestationer som berör en fråga man bryr sig om, men alla kan utan att blinka vara delaktig genom att dela information online. Vi har alla gjort det någongång och vi har nog heller aldrig tänkt igenom vårt beslut särskilt noga innan vi tröck på dela-knappen.
Veil et al (2015) menar därför att all typ av webbfunktion har varit en välsignelse för aktivister. På detta vis kan man enkelt plåga en organisation och hota deras rykte. Det är både enkelt att skriva, gilla, dela och framföra ett budskap till en bredare målgrupp.
Aktiviser har framförallt fokus på att förändra, och är mer benägna att använda sig av extrema former av PR-taktik, där bland annat konfrontation och upprörande meddelanden förekommer, för att locka till sig uppmärksamhet och direkt handling (Coombs & Holladay, 2010:103).

Bild hämtad från Google
En aktivist som idag verkligen har stått fast vid sin beslutsamhet är vår allas Greta Thunberg. Vad hände där! Man skulle kunna spekulera i evigheter vad det egentligen är som gjort att Greta blivit så mäktig på så kort tid. Men åter igen så har vi de stora on-line hjälpmedlen idag som inte fanns förut. Greta Thunberg finns med på Facebook, Instagram och Twitter. Hon driver en högt aktuell samhällsfråga som faktiskt innefattar ALLA människor på jorden och inte bara lilla Sverige. Greta Thunbergs rörelse har växt med extraordinär fart. Det är dock ingen taggfri väg hon går eftersom att åter igen så är jantelagen vår vän. Greta har blivit både kritiserad och hånad av högt uppsatta män (konstigt eller inte?) som bland annat riksdagsledamoten Hanif Bali och M-politikern Jonathan Bessou. När hon dessutom höll sitt tal på FN:s klimattoppmöte den 23 september blev hon även hånad av USA:s president Donald Trump (Dagens Nyheter, 2019).
Min egna teori av Greta och hennes framgångsrika arbete är just att man har sett att genom henne, når vi fram. Det som aktivister, politiker och andra viktiga roller försökt säga i flera år tas nu på allvar- genom en sextonåring. Den effekt som Greta ger, gör det möjligt för världen att verkligen inse allvaret som råder. Ju mer hon utmärker sig desto mer människor kommer att ställa sig på hennes sida och detta ger i sin tur den effekt som vi länge väntat på. Men att det skulle krävas en tolvåring som valde att skolstrejka var nog inte den strategin som fanns på agendan. Somliga anser att det är synd om Greta som lider av sjukdomen asperger och att detta gör henne mer eller mindre tvingad att stå på sig och inte ge sig. Jag tror bara att sjukdomen i sig hjälper henne att inte ge upp, att våga stå upp för sig även fast världen kastar tillbaka skit, för det berör inte henne på samma sätt som det kanske skulle beröra mig. Jag tycker det hon gör är fantastiskt, och jag hoppas verkligen att detta ger oss en långsiktig förändring. Ingen kan göra allt men alla kan faktiskt göra något, och där måste vi börja.
Veil, Shari R., Reno, Jenna. Freihaut, Rebecca & Oldham, Jordan. 2015. Online activists vs. Kraft foods: A case of social media hijacking. Public Relations Review. 103-108.
https://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-blev-greta-thunberg-storst-pa-sociala-medier/ (Hämtad 2019-10-17)
Kommentera